Den 27 augusti  genomfördes en manifestation utanför Migrationsverket i Malmö där ett 50-tal palestinier har upprättat ett protestläger. I enkla tält har man samlats från hela Sverige för att tillsammans ta strid mot en ansiktslös byråkrati som ställt dem inför en omöjlig situation: De får in återvända till Irak eftersom de varit bort från landet i mer än sex månader men får heller inte stanna i Sverige. I väntan på att deras fall ska komma framåt lever de i limbo, i många fall i flera år. Daniel Sestrajcic riksdagsledamot och ordförande för Vänsterpartiet Malmö var en av talarna och han menade att en lösning måste komma till stånd. Vid sitt andra besök i tältlägret talade han om den politiska situationen:

– Vad gör den svenska regeringen för att dessa människor – över 300 personer i samma situation – ska slippa leva i denna limbo? Jag kommer att lyfta frågan i den svenska riksdagen för att hitta en politisk lösning. Att låsa in människor på detta sätt är både orimligt och ovärdigt, sade Daniel Sestrajcic.

Ett flertal tals hölls under manifestationen, bland annat av de protesterande. Fristadsmusikerna Ramy Essam spelade ett uppskattat set och många försäkrade om att detta inte var slutet på protesten utan bara början?

Vill du engagera dig i arbetet för de protesterande?

Skriv på protestlistan nu: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=10211

Du kan också skicka ett mail här på facebook eller till malmo@vansterpartiet.se så förmedlar vi en kontakt.

Läs mer:

2008, 2009, 2012 och i år – återigen regnar israeliska bomber över Gaza. När ska detta ta slut? undrar den palestinska vänsterpartisten Hussein Shobash.

Han vägrar köpa israeliska varor och han demonstrerar mot kriget. Kanske kan människors protester världen över få politikerna att sätta press på Israel, hoppas han. Än så länge har världsledarna varit tysta när det gäller kriget i Gaza.

– Kriget är en massaker av palestinier. Israel säger att de attackerar Hamas men alla Gazabor är inte Hamas-anhängare, de flesta är vanliga människor. Jag tror att Israel hade beskjutit Gaza om även om Fatah hade styrt området, säger Hussein.

(more…)

Mammor, pappor och barn. Israels krig i Gaza drabbar främst civila, säger palestiniern och vänsterpartisten Sabrin O Högelius, som med fasa följer utvecklingen i hemlandet.

– De som betalar krigets pris är vanliga människor.

Bomber som släcker liv, förstör skolor och sjukhus. Bomber som gör människor hemlösa. Sabrin O Högelius följer nyhetsrapporteringen om konflikten i Gaza minut för minut. Läget var illa i Gaza redan innan Israel började bomba, nu är det katastrofalt. (more…)

Ahmed Samir är förbannad. Förtvivlad. Frustrerad. Över omvärldens oförmåga och ovilja att stoppa blodbadet i Gaza och över svenska politikers tystnad.

Ahmed Samir är palestinier men har aldrig bott i Palestina. Hans pappa var sex år gammal när Nakba (katastrofen) inträffade. Då, år 1948, utropades Israel som stat och tusentals palestinier i Israel fördrevs från det historiska Palestina till grannländerna och till Västbanken. Ahmeds familj flydde från Nazareth till Jordanien. I fjol var första gången Ahmed kunde besöka Palestina. Då var han 36 år gammal. (more…)