Idag deltog kommunalrådet Emma-Lina Johansson i en manifestation mot hat, hot och våld mot hbtqia+personer. I Spanien har en ung man vid namn Samuel Luiz slagits ihjäl för att han var bög. I Georgien slogs en pridedemonstration ner och Ungern är bara ett av flera länder som infört lagar för att begränsa hbtqia+personers liv. Här nedan kan du läsa Emma-Linas tal:

”Hej, jag heter Emma-Lina Johansson och jag är kommunalråd för Vänsterpartiet. Jag är också en av er, av oss, ett syskon i regnbågsfamiljen.

Idag sörjer vi. 

Vi sörjer det ofattbara att Samuel, vårt syskon, en människa, berövats sitt liv på grund av den den är. 

Vi sörjer det ofattbara att man vill förvägra oss rätten att leva våra liv som vi vill. Våra lustar ska inte finnas, våra kroppar ska utplånas, våra liv tillintetgöras. 

Filmer fladdrar förbi i mina sociala medier. Aggressiva män som klättrar på husfasader och sliter ner regnbågsflaggor. Hånar och hotar. Hatar. Slåss.

Rapporter om länder nära oss som infört hbtqfria zoner, begränsar liv genom lagar och förbud, förordningar. 

Här hemma sänder Rapport tal från Almedalen, även här vill partier begränsa våra liv genom lagar och förbud, förordningar. 

Rasismen, kvinnohatet och hbtqia+-fobin är det de har gemensamt, oavsett om de finns i Sverige, Ungern eller Spanien.

När högernationalister och fascister breder ut sig i Sverige, i Europa, i hela världen och marscherar in i våra parlament ska vi protestera, demonstrera och stå upp för våra syskons rätt att leva och leva sina liv som de vill. 

Idag sörjer vi. 

Imorgon organiserar vi oss. 

Vi organiserar oss mot hatet, mot hoten, mot våldet. Vi organiserar oss för varandra, i solidaritet med andra, för vår rätt att älska, leva, för våra lustars skull. För det vackra i livet.

Filmer fladdrar förbi i mina sociala medier. Hundratusentals människor i manifestationer mot hatet. I spontana regnbågsparader, i subtila protester. Alla sorters människor, skriker och dansar och lever. Älskar. 

Vår historia -och vår samtid – vittnar om styrka, mod och kärlek.

Våra liv är en kamp både nationellt och internationellt. Det är en kamp på liv och död, en kamp som måste inkludera alla och skapa allianser. 

Den bygger på lojalitet, solidaritet och gemenskap. På en vision om att en annan värld är möjlig. 

En värld där alla har samma rättigheter, en värld där alla är fria från förtryck.

Vi kämpar för att vi måste och vi gör det för att vi kan. Att vara en del av den kampen är större än allt. 

För Samuel. 

Tack.”