Jag hade lyxen av att växa upp med en trädgård. Om vårarna sådde och planterade vi, på somrarna sprang jag barfota ut och plockade hallon, vinbär, jordgubbar, morötter och sallad. Ärtskidorna åts som godis. På sensommaren gav träden körsbär, plommon och äpplen, på höstarna plockade vi svamp, lingon och blåbär i skogen inpå knuten. Jag har fått lära mig att sylta och safta, konservera och frysa in – men också hur frön gror och var mat kommer ifrån. När jag flyttade till Skåne upptäckte jag snabbt flädern och björnbären, men det är inte alltid helt lätt att veta var man får plocka dem, eller vilken fläder som är god och vilken som är giftig. 

Många Malmöbor växer upp utan att se hur vår mat växer och utan att lära sig vilka av våra vilda växter som är ätliga. Syftet med vår motion är att vi vill ge Malmöborna information och inspiration som påminner om att maten är en naturresurs, inte någonting som bara finns på butikshyllorna. Framför allt är det viktigt att vi får fler offentliga miljöer där människor kan mötas och känna delaktighet, känna att de också har tillgång till en trädgård. 

Ätbara parker skulle kunna öka den biologiska mångfalden, överbrygga sociala strukturer, vara nyttigt i utbildningssyfte och befästa Malmös position som en progressiv miljöstad. 

Vi gläds åt att man helt i enlighet med vår ena attsats planerar för att bygga en ätbar park i Hyllie. Vi hoppas att den innehåller kunskapsspridande insatser och information om vad som växer där som är ätbart och vad man kan plocka, vi hade såklart önskat att styret ansåg det här så pass viktigt att det inte stannar vid en park utan att det planeras för fler ätbara parker runt om i staden. Ätbara parker finns på flera ställen i världen, till exempel i Seattle i USA. Där kan människor plocka och äta frukt, bär, grönsaker och nötter. I parken finns växter som växer naturligt i regionen, vilket ger en lättskött park som kräver lite underhåll. Flera andra svenska kommuner håller också på att anlägger ätbara parker.

Vi tycker däremot att styret blir oss svaret skyldig i den andra delen av motionen. Det är bra att staden planterar över tusen träd årligen, men det säger ingenting om att man vid upprustning av befintliga parker ersätter tidigare växtlighet med ätbara varianter. Vi vill se parker över hela staden där barn kan få smaka sitt första krusbär, där nötter inte kommer i en påse och där fläderblommor kan bli saftkalas på födelsedagen. Ätbara parker skulle till en låg kostnad kunna ge många barn och vuxna i Malmö möjlighet till allt det. Vi i Vänsterpartiet vill att fler ska få upptäcka alla goda skatter som kan växa här.

Vi vill därför yrka bifall till motionen i sin helhet, för alla Malmöbors och Malmöbarns och den biologiska mångfaldens skull.