Det var den nystartade Vänsterns Interreligiösa Grupp (VIG) som ordnade ett samtal på Inkonst i Malmö som lockade ungefär 130 nyfikna åhörare. Deltagarna fick lyssna på före detta ärkebiskopen KG Hammar samtal på temat “Rotad radikalitet” och samtalet svepte över stora ämnen som politik, religion, historia, tro och det sekulära samhället. KG Hammar berättar i klippet nedan om hur han på 1960-talet bemöttes som vänster inom kyrkan:

– Då hette det alltid att vi politiserade kyrkan, det vill säga därför att det inte var samma gamla högerpolitik utan det var vänsterpolitik. Att politisera betyder ju egentligen att väcka frågor utifrån ett annat perspektiv än det vanliga traditionella […] Politiskt är vad vi än gör. Är vi passiva är det också politiskt hållning. Då lämnar man fältet fritt. Är man aktiv så är det en annan politisk hållning. Vi kommer aldrig undan.

Efter KG Hammars uppskattade inledning hölls en frågestund där saker som solidaritet, krig, fred och mycket annat diskuterades. Därefter informerade Vänsterns Interreligiösa Grupp om sin verksamhet och välkomna alla på kommande möten – oavsett trosinriktning är alla välkomna som vill samtala om frågor som rör tro och politik.

Nedan finns hela samtalet inspelat.

Läs mer: