Ahmed Samir är förbannad. Förtvivlad. Frustrerad. Över omvärldens oförmåga och ovilja att stoppa blodbadet i Gaza och över svenska politikers tystnad.

Ahmed Samir är palestinier men har aldrig bott i Palestina. Hans pappa var sex år gammal när Nakba (katastrofen) inträffade. Då, år 1948, utropades Israel som stat och tusentals palestinier i Israel fördrevs från det historiska Palestina till grannländerna och till Västbanken. Ahmeds familj flydde från Nazareth till Jordanien. I fjol var första gången Ahmed kunde besöka Palestina. Då var han 36 år gammal.

– Det var som en dröm. Jag försökte hitta min pappas hus men det fanns inte kvar. Däremot fann jag ett eukalyptusträd som min farfar hade planterat. Jag fotograferade det och har bilden på min Facebooksida som ett minne.

Ahmed flyttade till Sverige för kärlekens skull. Han säger att han känner sig närmare Palestina i Sverige än i arabvärlden. Många svenskar, särskilt Vänsterpartiet, ställer upp för Palestina.

– Vänsterpartiet är som en mor för oss palestinier. Vänstern ställer alltid upp för oss, det är det parti som tydligast tar ställning för Palestina. Det är vänstern som anordnar demonstrationer och vänstern som skriver debattartiklar.

Han är besviken över tystnaden från de andra svenska politikerna och chockad över socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens uttalande om kriget. Löfven skrev på Facebook om konflikten och menade bland annat att Israel har rätt att försvara sig.

– Vad Israel håller på med är inte försvar. Det är statsterror mot oskyldiga. Hundratals civila Gazabor har dött de senaste veckorna.

I Sverige kan Ahmed demonstrera för Palestina, det gick inte i Jordanien.

– Folken i arabvärlden är trevliga men ledarna diktatorer. Egypten samarbetar exempelvis med Israel.

Att säga att världens palestinier har det svårt är en underdrift, menar han. De palestinska flyktingarna i grannländerna ses som andra klassens medborgare och palestinierna på Västbanken lever under den israeliska ockupationen. Och så Gaza – ett område knappt en fjärdedel så stort och med en befolkning som närmar sig två miljoner – som har varit utsatt för blockad av Israel sedan 2007. Lägg också till de krig som har dödat tusentals civila de senaste åren.

Ahmed hoppas att internationell press ska stoppa dödandet i Gaza, men han tror att det kan dröja. USA och FN ger han inte mycket för.

– Kanske kan EU sätta press på Israel. Nu har vi ju vänsterns Malin Björk i EU-parlamentet. Fast många fascister blev också invalda.

Som privatperson är det lätt att bli uppgiven och tro att man inte kan göra någonting för Gazas befolkning. Det går, säger Ahmed. Han tror mycket på BDS (bojkott, desinvesteringar och sanktioner), en internationell kampanj som handlar om att enskilda individer ska bojkotta israeliska varor, att företag drar tillbaka investeringar som stödjer den israeliska ockupationspolitiken och att politiker med exempelvis handelshinder markerar mot ockupationspolitiken.