Mammor, pappor och barn. Israels krig i Gaza drabbar främst civila, säger palestiniern och vänsterpartisten Sabrin O Högelius, som med fasa följer utvecklingen i hemlandet.

– De som betalar krigets pris är vanliga människor.

Bomber som släcker liv, förstör skolor och sjukhus. Bomber som gör människor hemlösa. Sabrin O Högelius följer nyhetsrapporteringen om konflikten i Gaza minut för minut. Läget var illa i Gaza redan innan Israel började bomba, nu är det katastrofalt.

– Gaza är som ett fängelse. I andra länder kan folk fly till grannländerna. I Gaza är de instängda, säger hon.

Hon fortsätter:

– De som har makten i Israel och i Gaza är inte bra. Hamas har visserligen inte samma makt som Israel men jag tror inte på en lösning med de båda vid makten. Jag gillar inte fanatiska grupper.

Kriget i Gaza påverkar inte bara Gazaborna utan även invånarna på Västbanken och i Israel.

– Min syster bor i Jerusalem och hon är rädd för att gå ut med sina barn. Det är fruktansvärt.

Själv är Sabrin israelisk medborgare och har bott i Nazareth i Israel i största delen av sitt liv.

– Jag har judiska vänner och palestinska vänner. De flesta människor vill ha fred, men det vill inte Israels ledare. De är rädda för att förlora makten och för att behålla den spelar de på människors oro för exempelvis Hamas. Tyvärr fungerar det.

Sabrin ser ingen lösning på kriget inom kort. Israel kommer fortsätta bomba Gaza tills de blir tillsagda att sluta. OM de blir det, säger hon.

– Om USA vill kan de få ett slut på kriget. Annars finns snart inget Gaza kvar.

Sabrin gick med i Vänsterpartiet för cirka ett år sedan. Då hade hon varit i Sverige i ett halvår.

– Vänstern är solidariskt med palestinier. Och vänstern är det tydligaste feministiska partiet, därför är jag med. Förutom Vänsterpartiet har jag inte hört mycket kritik mot kriget.

Den senaste tidens demonstrationer samlade tusentals malmöbor i en protest mot Israels attacker på Gaza. Det är bra, men Sabrin hade hoppats att ännu fler skulle protestera.

– Demonstrera är ett bra sätt att visa sin avsky gentemot Israel. Jag tycker också att man kan skicka medicin och annat till sjukhusen i Gaza, de saknar det mesta.

Fotnot 1: Israel har blockerat Gaza sedan terrorstämplade Hamas tog makten i området år 2007. Blockaden innebär att Israel reglerar införsel av människor, varor och humanitär hjälp i området. Det påverkar invånarnas liv dagligen.

Fotnot 2: De första demonstrationerna i Malmö samlade mellan några hundra och femhundra Malmöbor i protest mot Israels attacker på Gaza. Söndagen den 14e juli samlades några tusen i en jättemanifestation. Nu på lördag den 26e juli samlas malmöbor till en ny demonstration på Stortorget klockan 15.30.