Här kan du läsa Toves tal i sin helhet. Vid eventuella avvikelser från det på förhand skrivna talet gäller det talade ordet.

Jag tänker börja med det viktigaste: Bojkotta Israel. Jag ska prata mer om bojkott sen. För för mig är det viktigt. Det är riktigt viktigt.

Över hundra personer har mördats de senaste dagarna. Det är människor med familjer och vänner, människor med jobb och hobbies, människor med drömmar och fantasier. Nu saknas dessa personer. Pappor gråter efter sina döda söner, barn förtvivlar vid sina döda föräldrars kroppar, älskandes skriker av sorg och smärta. De finns säkert de som inte förstått än, nära och kära som inte insett att sin habibi är borta för alltid.

Sorgen kommer finnas där för lång tid fram över.

Sorgen sitter också kvar efter de tidigare attackerna. Till exempel 1400 personer dog under attacken 2008/2009, de människorna har inte kommit tillbaka. Saknaden efter dem finns fortfarande kvar. Det är också fler än de anhöriga till de dödade som drabbas. Rädslan över att det nästa gång kan vara du känner nog de flesta palestinier på Västbanken och i Gaza. Rädslan av att våldet och döden kan drabba en anhörig känner nog många av er palestinier även här i Sverige. Straffet är kollektivt. Israels attacker drabbar alla palestinier.

Israel vill inte ha fred. Inte för en sekund har Israel behandlat palestinierna som människor med lika rättigheter. Israel har aldrig betraktat den palestinska nöden som en mänsklig nöd. Israel är en rasistisk apartheidstat, de har en agenda som skiter fullständigt i palestinier eller andra människor som kommer i vägen för deras bygge av en judisk stat.

Men vi vill ha fred och vi vill ha rättvisa. Därför måste vi agera. Omvärlden måste sluta behandla Israel som vilket land som helst. Man kan inte normala relationer med en ockupationsmakt!

  • Skicka hem ambassadören!
  • Riv upp handelsavtalen mellan EU och Israel!
  • Låt inte Israels krigsförbrytelser ske ostraffat!

Jag tror att alla vi som står här idag vet vad vi vill göra. Vi vill riva muren, vi vill ge flyktingarna rätt att återvända, vi vill att mänskliga rättigheter ska gälla alla som bor i den här världen. Men det är inte vi som bestämmer. EU och USA är starka makter som inte bryr sig tillräckligt om rättigheter, de har andra intressen.

Så vad kan vi göra? Vad kan du och jag göra? Vi kan skriva och ringa till våra politiker och kräva av dem att agera. Både på EU-nivå och nationell nivå. Sverige är ett litet land, men självklart har vi inflytande.

Och vi kan bojkotta Israel. Vi ska bojkotta Israel. Jag vill att ni lovar mig att ni inte köper israeliska varor. Köp inte Hälsans Kök, köp inte SodaStream, köp inte Victoria Secrets underkläder. Jag vill att ni lovar mig att ni högljutt protesterar om någon av era vänner funderar på att åka till Israel på semester. Jag vill att ni lovar mig att göra aktioner när Israel spelar matcher i Sverige. Jag vill att ni lovar mig att inte behandla Israel som något annat än den ockupationsmakt den är.

Bojkott är inte en aggressiv handling mot det israeliska folket. Det är en fredlig metod som är riktad mot regeringen och dess politik. Målet är ett fritt Palestina och vi ger inte upp förrän målet är uppnått!

Mer: