Mellan 12 och 16 på lördagen samlades som mest 600 personer (flera tusen passerade under dagen och stannade upp för en stund) på Vänsterpartiet Malmös innerstadspicnic och gatufest VÅR STAD. Festen som arrangerades för att fira den nya bilfria gatan gästades bland annat av banden The Bandettes och Noria och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som talade om Vänsterpartiet som grön kraft och vikten av att rösta vänster i det stundande EU-valet.

– I år har du en unik möjlighet att besegra Reinfeldt inte en, men två gånger, i två val under samma år, utropade Jonas och rev ner applåder.

– Vi går till val på parollen Inte till salu. Det finns sådant som inte ska köpas och säljas. Det handlar om våra barn och äldre, vår miljö och vår välfärd. Vi är inte till salu, proklamerade Jonas Sjöstedt i sitt tal, där han även pratade om Vänsterpartiets framgångsrika feministiska arbete i EU-parlamentet.

– Det finns ett parti som slagits för kvinnors rättigheter i EU i tjugo år. Det partiet heter Vänsterpartiet. Nu söker vi ert mandat för att få fortsätta med det arbetet.

Den 17 maj är IDAHOT, International Day Against Homophobia and Transphobia. Därför pryddes festområdet denna dag av extra många regnbågsflaggor, och dagen uppmärksammades även i ett tal av riksdagskvinnan och HBTQ-kämpen Marianne Berg.

Under dagen talade även Matilda Gradin, ersättare i Miljönämnden för Vänsterpartiet, om den lilla seger som det innebär att ännu en del av staden befriats från bilismen. Den bilfria innerstaden är en vision som Vänsterpartiet arbetat för länge. Med välfungerande kollektivtrafik och cykelvägar är den självklart genomförbar. När bilen tvingas lämna innerstaden ges plats för människor och möten, av precis den typ som arrangemanget VÅR STAD gav utrymme för.

Vänsterpartiet Malmö fortsätter arbeta för en grön och bilfri innerstad. Du kan läsa mer om vår politik i vårt kommunalpolitiska program.