Söndagen den 16 mars slöt ett rekordartat antal människor upp för att protestera mot mordförsöket på flera feminister och socialister. Demonstrationen som gick under parollen “Kämpa Malmö” samlade 10 000 personer i ett demonstrationståg som ringlade sig igenom staden. Så många människor har ett demonstrationståg inte samlat på många år i Malmö.

Vänsterpartiet Malmö slöt upp i mobiliseringen innan såväl som i själva tåget. Vi hade ett eget block där vi dessutom välkomnade vårt danska systerparti Enhedslisten. På Möllevångstorget hade Vänsterpartiet satt upp en antifascistisk grill tillsammans med Victor Jara-föreningen och allt överskott från försäljningen gick till Showans stödfond samt till Fristadsfondens arbete för papperslösa flyktingar.

Hanna Thomé

Hanna Thomé

Hanna Thomé, vänsterpartistiskt kommunalråd i Malmö med ansvar för antidiskriminering, talade när vid demonstrationens slutsamling och sa då följande:

– Jag har sällan varit rädd, men jag måste erkänna att rädslan tilltar. Som flata måste man alltid fundera lite på om det är ett tryggt ställe att visa sin kärlek. Men Möllan har alltid känts som att komma hem, här är vi trygga. Men det har inte varit utan kamp. På nittiotalet härjade nazister i vårt område, men politisk organisering gjorde att de försvann. Och politisk organisering kommer få dem att försvinna igen. Vi är många fler.

Läs hela talet här.

 

Kampen mot fascism och nazism fortsätter – varje dag!

LADDA NER FLYGBLAD:

Nolltollerans mot fascism och nazism . 5 saker du kan göra 

LÄS MER:

Sydsvenskan

Skånskan