Platsannons

Vänsterpartiet Malmö söker projektanställda för att arbeta i valrörelsen. Tjänsterna är projektanställningar under en till fyra månader under perioden 9 maj – 9 september. Sista ansökningsdagen är 21 april. Ange önskad tjänstgöringsgrad och under hur många månader du är intresserad att arbeta, kravet är att du arbetar minst de sista veckorna innan 9 september.

 

Vänsterpartiet Malmö är ett feministiskt, socialistiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund. Det betyder att syftet med allt vi gör är att skapa ett annat samhälle utan förtryck och orättvisor. Vi bygger vår verksamhet på aktivistisk kraft, hundratals ideellt arbetande medlemmar och sympatisörer som bygger vår verksamhet. Därutöver har vi möjlighet att arvodera vissa medlemmar för att understödja det aktivistiska arbetet och ibland för att utföra specifika uppgifter. Inför och under valrörelsen ökar vårt arbete mångfaldigt. Det betyder också att extra arvoderade krafter är ett välbehövligt tillägg för att stötta upp det stora aktivistarbetet. Detta blir din främsta arbetsuppgift.

Som medarbetare i Vänsterpartiet Malmö är man en del av ett arbetslag som solidariskt och gemensamt delar på en rad uppgifter. Du ska alltså, förutom ditt huvudsakliga arbetsområde, vara beredd på att ibland få andra uppdrag i partiföreningen. Att arbeta i en politisk styrd organisation innebär också att ens arbete är inramat av demokratiska beslut och kräver en lyhördhet inför organisationens vilja och behov. Du som söker ska vara beredd på och van vid att arbeta självständigt liksom i samarbeten. Arbetstiderna är flexibla och i vissa perioder intensiva. Du kommer behöva förlägga arbete också till kvällar och helger.

 

Kvalifikationer

Du som söker tjänsten:

 • är medlem i Vänsterpartiet och har erfarenhet av aktivism i Vänsterpartiet Malmö,
 • har förmåga att arbeta självständigt,
 • har förmåga att entusiasmera och aktivera medlemmar och sympatisörer,
 • har god samarbetsförmåga och ett lösningsorienterat förhållningssätt.

Annat som är meriterande:

 • Erfarenhet av att arbeta i digitala miljöer.
 • B-körkort.
 • Andra språkkunskaper än svenska och engelska.
 • att kunna ta politiska debatter i valrörelsen

 

Upplysningar Arbetstiderna är i vissa perioder intensiva och arbete på helg och kväll förekommer. Arbetstiden är heltid med en lön på 33 215 kr/månaden, i övrigt villkor enligt kollektivavtal. Anställningen löper enligt överenskommelse. Beslut om tillsättning är i slutet av april.

Ansökan Välkommen med din ansökan. Inkom med personligt brev samt CV till malmo@vansterpartiet.se senast den 21 april 2018.

Vill du veta mer? Kontakta partiföreningens ordförande Mirjam Katzin (070-307 28 88, mirjam.katzin@vansterpartiet.se).

På en och samma dag lyckas Moderaterna slå mot de av oss som är fattiga två gånger om. Samtidigt som de själva sitter på saftiga kommunalrådsarvoden som betalas av det offentliga (våra skattepengar) vill Moderaterna att Malmöbor som lever på försörjningsstöd inte ska få möjlighet att hyra en bostad via vårt kommunala allmännyttiga bostadsbolag MKB. Arbetslinjen ska gälla till 100%. Samtidigt vill de också lägga ner Arbetsförmedlingen till förmån för privata aktörer som kan göra profit på arbetssökanden.

De vill föra ett krig mot dem av oss som är fattiga. Det är vanlig borgerlig taktik: Försämra offentlig verksamhet, gnäll på att den inte funkar och presentera sen privatiseringsåtgärder för att sälja ut vårt gemensamma till deras polare i näringslivet. (more…)

Vänsterpartiet Malmö är ett feministiskt, socialistiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund. Det betyder att syftet med allt vi gör är att skapa ett annat samhälle utan förtryck och orättvisor. Vi bygger vår verksamhet på aktivistisk kraft, hundratals ideellt arbetande medlemmar och sympatisörer som bygger vår verksamhet. Därutöver har vi möjlighet att arvodera vissa medlemmar för att understödja det aktivistiska arbetet och ibland för att utföra specifika uppgifter. Inför och under valrörelsen ökar vårt arbete mångfaldigt. Det betyder också att extra arvoderade krafter är ett välbehövligt tillägg för att stötta upp det stora aktivistarbetet.

Vi söker nu efter dig som vill vara del av en pool av medlemmar som timarvoderas för specifika uppgifter på schemalagda tider. Det kan handla om mobiliseringsarbete, ringningar, logistik och transporter. Det är centralt att du är någorlunda förtrogen med Vänsterpartiet Malmös arbete och är medlem i partiet. Du ska ha en flexibel situation så att du kan hoppa in med kort varsel. Du blir betald en kollektivavtalsenlig lön. B-körkort och andra språkkunskaper än svenska och engelska är meriterande (men inte ett krav). Vid valet av medlemmar i poolen tar vi hänsyn till Vänsterpartiets stadga om att kvinnor ska vara representerade med minst 50 procent.

Välkommen med din ansökan! Inkom med personligt brev samt CV till malmo@vansterpartiet.se för att komma med i poolen redan i vår. Vi tar löpande emot ansökningar. Vill du veta mer? Kontakta partiföreningens ordförande Mirjam Katzin (070-307 28 88, mirjam.katzin@vansterpartiet.se).

Vänsterpartiet är glada att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden idag beslutade att inte fortsätta upphandla SFI av privata företag.

Erfarenheterna av den senaste, men också tidigare upphandlingar har tydligt visat att fusk, kvalitetsbrister och direkt bedrägligt beteende varit vanligt förekommande. Att nu återta verksamheten kommer att trygga vår möjlighet att ge anställningstrygghet och meddelarfrihet för pedagogerna samt kontinuitet och kvalitet för SFI-eleverna. (more…)

Kulturen i valrörelsen

Malmövänsterns kulturgrupp laddar för valrörelse. Det blir litteraturdag, film & samtal, kulturdebatt och massor med kaffe & politik i Vänsterpartiets valrörelse. Det är tre saker som står i fokus

 • Kaffe & politik utanför kulturplatser och med kulturpolitik
 • Arrangemang med kulturen i centrum
 • Diskussion, debatt och opinionsbildning kring kulturpolitik

Kaffe & Politik

Den enkla ekvationen att det finns massor av kultur i Malmö med kulturarbetare och kulturpublik som tycker samhälle, politik och vänstern är viktig gör att vi vill samtala, berätta och lyssna kring hur vi tillsammans kan göra Malmö bättre och där alltid kulturpolitiken finns med på ett hörn. I mars-april startar vi med vår kulturkampanj utanför Malmö Live och Malmö stadsteater. Ända fram till valet fortsätter vi på olika platser i Malmö med koppling till kultur.

Arrangemang med kultur

Vänsterpartiet Malmö har alltid prioriterat kulturen – både som politiskt område och som utrycksform. I årets val arrangeras återigen en valkarneval som – en explosion av kultur och politik, i samband med 8 mars och 1 maj finns alltid kulturen med. Kulturgruppen planerar att genomföra tre arrangemang för att sätta fokus på kulturens kraft.

Litteraturdag

I juni ordnar vi en litteraturdag med läsning, samtal och presentationer av böcker som påverkar och som visar på ordets och litteraturens makt. Vill du vara med och ordna dagen skickar du ett mejl till Daniel Sestrajcic.

Film och samtal i Rosengård

Vi ordnar en filmvisning och samtal med fokus på utsattheten i förorterna. Vi hoppas genomföra detta arrangemang med stadsdelsgruppen i Rosengård. Vill du vara med och ordna film och samtal skickar du ett mejl till Fiona Winders.

Kulturdebatter

I valrörelsens slutskede siktar vi på att ordna två olika kulturdebatter för att sätta strålkastarljuset på både kulturpolitik och Malmös kulturpolitik. Vill du vara med och ordna kulturdebatter skicka ett mejl till Mats Billberg Johansson.

Opinionsbildning

Vi vill föra ett ständigt samtal om kulturpolitiken och berätta om vad vi står för men också lyssna in andras åsikter. Involvera kulturarbetare, kulturpublik och alla andra som tycker att kulturen är viktig. Vi tror på en kulturpolitik från vänster och vill visa det. Följ vår facebooksida Kulturpolitik by Malmövänstern. Håll ögonen öppna efter debattartiklar, småfilmer och annat som dyker upp.

I samband med Mikael Wiehes …har du sett världen och det stjärnspäckade Vinnaren tar allt på Malmö Stadsteater ger sig Malmö vänsterns kulturgrupp ut i en kulturkampanj med syfte att prata kultur, demokrati och politik med besökarna. Vid 13 tillfällen körs Kaffe & Politik cykeln fram. I centrum står samtalet om hur vi gör Malmö bättre och hur avgörande en radikal kulturpolitik är.

Läs gärna vårt flygblad Länge leve kulturen som både tar upp några centrala delar för en radikal kulturpolitik i Malmö men också den avgörande stunden för en utvidgad demokrati.

Vid dessa tillfällen hoppas vi att du kan möta oss en timme innan föreställningen:

Malmö Live vid 18.00

 • Tisdag 13 mars
 • Torsdag 15 mars
 • Fredag 16 mars
 • Lördag 17 mars
 • Lördag 7 april x 2 (13.00 + 18.00)

Malmö Stadsteater (Hipp) vid 18.00

 • Tisdag 20 mars
 • Torsdag 22 mars
 • Fredag 13 april
 • Onsdag 18 april
 • Lördag 21 april
 • Onsdag 25 april

Vill du vara med och hjälpa till? Anmäl dig gärna till Kulturkampanjen i kampanjverktyget Zetkin var och när du kan vara med.

På medlemsmötet den 15 februari ska Vänsterpartiet Malmö välja den person som ska vikariera som politisk sekreterare under perioden 5 mars-14 oktober. Tjänsten har ett fokus på organisation och medlemsarbete.  

Tjänsten utlystes i december och sista ansökningsdag var 15 januari 2018. Valberedningen mottog 9 ansökningar.

Valberedningens förslag

Valberedningen föreslår Petter Engvall till tjänsten som vikarierande politisk sekreterare.

Övriga sökanden

 • Tobias Loshe
 • Elin Falck
 • El Häkkinen
 • Ebba Sofiadotter
 • Allis Greco

Övrigt

Tre  personer har efter under processen, av olika anledningar, dragit tillbaka sin ansökan.

Val av årskonferensombud

Den 10 mars är det dags för Vänsterpartiet Skånes distriktsårskonferens. Där ska bland annat riksdagslistan och regionlistan inför valet beslutas. Samt verksamhetsplan antas, och ny distriktsstyrelse väljas.

Vänsterpartiet Malmö har 31 ordinarie ombud, samt därutöver ersättare.

Vi behöver fler som vill åka, så om du kommit på att du är intresserad av att åka på årskonferensen hör av dig till valberedningen innan medlemsmötet den 15/2. Maila till: valberedningmalmo@vansterpartiet.se

Valberedningens förslag till 31 ombud till Vänsterpartiet Skånes distriktsårskonferens

 • Alexandra Thomasson
 • Allis Greco
 • Anette Karbin
 • Anna-Greta Gunnarsson
 • Anton Flink
 • Bente Holmen
 • Busi Dimitriu
 • David Jonson
 • Emma-Lina Johansson
 • Hanna Thomé
 • Joel Nordström
 • Josephine Reijs
 • Kalle Eriksson
 • Karl-Kristoffer Johnsson
 • Lina Myritz
 • Linn Fristedt
 • Maria Kållberg
 • Mats Billberg Johansson
 • Mats Högelius
 • Nils Eckerbom
 • Patricia Olsson Escalante
 • Patrik Strand
 • Sadiye Altundal
 • Sara Svensson
 • Stefan Rosholm
 • Steve Krauss
 • Susanna Lundberg
 • Susanne Adielsson
 • Tjatte Hedlund
 • Ulrika Williamsson
 • Vilmer Andersen

Förslag till ersättare till Vänsterpartiet Skånes distriktsårskonferens

 1. Richard Olsson

 

Uttalande antaget på Vänsterpartiet Malmös årsmöte 2018-01-26

Det danskägda företaget APM Terminals tog över containerterminalen i Göteborgs hamn 2012. Företagets destruktiva personalpolitik och dess misskötsel av containerterminalen har påverkat hamnen negativt. Under 2017 genomförde företaget en omfattande lockout på 371 timmar. Sveriges hamnar och Svenskt Näringsliv har använt konfliktåtgärderna mellan Hamnarbetarförbundet avd 4 och APM Terminals som intäkt för att inskränka konflikträtten. Dessvärre har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson genom sin utredning om inskränkningar av konflikträtten och sina uttalanden i media gått Svenskt Näringsliv till mötes. Trots att APM Terminals själva har stått för de överlägset mest omfattande konfliktåtgärderna är det enbart de anställdas strejkrätt som Svenskt Näringsliv och Ylva Johansson vill inskränka.

Grunden för den svenska avtalsmodellen är att arbetsgivarna köper fredsplikt i utbyte mot kollektivavtal med de fackliga organisationerna. Om fackliga organisationer som inte har tecknat kollektivavtal ändå åläggs fredsplikt innebär detta att rätten att själv välja facklig organisation upphävs. Det ger också arbetsgivarna möjlighet att dumpa löner och arbetsvillkor genom att teckna avtal med det fack som ger det mest fördelaktiga avtalet.

Inskränkningar av strejkrätten kommer att försvaga samtliga fackliga organisationers förhandlingsposition. Därför är det en angelägenhet för hela arbetarrörelsen och hela fackföreningsrörelsen att förslaget avvisas.

Släng regeringens utredning i papperskorgen!

Uttalande antaget på Vänsterpartiet Malmös årsmöte den 27 januari 2018

Vänsterpartiet Malmö vill med detta uttalande ställa sig bakom alla kvinnors och ickebinäras kamp och hashtaggen #metoo.

Under hösten 2017 smällde det äntligen till. Glastaket sprack en aning och tjejer – vi höjde våra röster!  Skådespelare, kockar, journalister, vårdarbetare, politiker med många flera sa tillsammans att det nu faktiskt får vara nog. Under hashtaggen #metoo samlades berättelser om sexuella övergrepp, förtryck och trakasserier. Manifestationer ordnades. Vi tog plats, vi berättade och vi fick se män ta konsekvenser av sitt handlande och patriarkatet skakas i sina grundvalar. Även om det inte är alla män, så är det alla sorters män, inom alla samhällsskikt, inom alla branscher, inom alla åldrar.

#metoo är en revolution. I Sverige har över 70.000 kvinnor och icke-binära gett sina vittnesmål och berättelserna fortsätter att forsa fram.

Men det finns de som aldrig vågar protestera, som riskerar sitt jobb genom att vittna eller utsätts för repressalier genom att säga ifrån. Påfallande många av dem som vittnat under hashtagen pekar på ett samband mellan sexualiserat våld och makt på arbetsplatsen. Osäkra anställningsförhållanden, bristande arbetsrättsligt skydd och utsatta arbetssituationer gör kvinnor och icke-binära sårbara för sexualiserat våld. Detta gäller särskilt unga kvinnor i arbetaryrken.

Som till exempel barnskötare, undersköterska, butiksbiträde, servitris eller kallskänka har en person ganska små möjligheter att få vare sig ett fast jobb eller ett på heltid. Det är anställningsgrader som 67,2%, ett sms på morgonen eller säsongsjobb till minimilön som gäller. För unga kvinnor och icke-binära i arbetaryrken är det 50% vanligare med sexuella trakasserier på jobbet om en är anställd på allmän visstid jämfört med en tillsvidareanställning.

Det är på det sättet kapitalismen och patriarkatet kommer så väl överens.

Deras relation skapar en ond cirkel för kvinnor och ickebinära med deltidsarbete, låga löner och ekonomiskt beroende. En samhällelig arbetsdelning som i slutändan leder till sämre pensioner och möjligheter för alla avvikande från den rådande mansnormen.

Vänsterpartiet Malmö kräver därför att anställningsformen allmän visstid avskaffas, att alla ska ha rätt till heltid, lika lön för lika arbete och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Tryggheten på arbetsmarknaden måste öka och feminism genomsyra klasskampen.

Vi vill också att det inrättas en #metoo-kriskommission. Bland de över 70 000 kvinnor och icke-binära som har vittnat i de olika facebookgrupperna finns många som nu behöver professionellt stöd att hantera det som kommit upp. Vi stöttar Jonas Sjöstedts och Rossana Dinamarcas förslag om att inrätta en nationell kriskommission för att samordna arbetet med de som har berättat och nu behöver samhällets stöd. När systerskapet och stödet i facebookgruppen tystnar får inte den som har utsatts lämnas åt sitt öde.

Vi är med er systrar, er kamp är vår.