Momodou Jallow

Momodou Jallow är ledamot av riksdagen.

Ett liv i kamp

Han växte upp med en ensamstående mamma och tre syskon i Gambia. Nu är han ledamot i Sverige riksdag. – Jag är tacksam och stolt över min resa, säger Momodou Jallow.

Ur Vänsterpartiet Malmös interntidning Folkviljan, nr 6/2014. Text: Johanna Darnéus.

– Du där, följ med oss. Gränspoliserna pekade på Momodou och förde in honom i ett rum på flygplatsen. Där öppnade de hans väska, tvingade honom att klä av sig naken och bombarderade honom med frågor. Momodou, då bara en tonåring, kände sig förnedrad och chockad över bemötandet. – Jag var den enda på planet som förhördes. Varför? För att jag är svart.

Gränspolisen bemötande satte djupa sår som än idag inte har läkts. Men snart visade sig landet från en bättre sida och Momodou stannade. Idag har han bott i Sverige i snart 20 år varav 17 av dem i Malmö. – Malmö är staden som jag förälskade mig i. Jag älskar mångfalden här. Att slippa känna sig avvikande är en underbar känsla.

Händelsen på flygplatsen triggade igång Momodous antirasistiska engagemang. – Mitt jobb är som handläggare men mitt antirasistiska arbete är mitt liv, säger han.

2011 anordnade studenter på Lunds universitet en slavauktion under en fest. Tre personer sminkades och ”såldes” under kvällen. Auktionen var tänkt som underhållning men flera studenter tog illa upp. När Momodou polisanmälde händelsen blev han själv hotad. Då bestämde han sig för att anordna en demonstration mot rasism. Bara ett av de inbjudna partierna dök upp: Vänsterpartiet. – De gjorde vad inget parti tidigare hade gjort – de stöttade mig och visade att de bryr sig om afrosvenskars livsvillkor.

Sedan dess är Momodou aktiv vänsterpartist. Här har han fått utrymme att driva sina frågor. Under höstens val gick partiet kraftigt framåt i Malmö. Momodou var ett av partiets toppnamn och nu sitter han i kommunstyrelsen. – Jag vill påverka politiken så att vi fattar de bästa besluten för alla malmöbor, oavsett hudfärg, kön, religion eller sexuell läggning.

Momodou hoppas att hans arbete och resa ska inspirerar framförallt afrosvenskar men även andra med liknande erfarenheter.

– Att leva i ett samhälle där vithetsnormen råder innebär att icke vita ständigt jämförs med denna i media, litteratur, kultur, eller genom den bristande representationen på alla samhällsnivåer. Våra barn ska inte växa upp och tro att deras enda chans är att bli fotbollsproffs eller musiker.

Momodou är född i Gambia. Familjen levde ett enkelt men bra liv. Men allt förändrades när pappan gick bort. – Från en dag till en annan tvingades jag växa upp och ta stort ansvar.

Trots att pappan dog när Momodou var liten minns han honom väl. Pappan var en omtyckt och respekterad man. Han var osjälvisk och rättvis, minns Momodou. Inspirerad av sina föräldrar och av människorättsaktivister världen över kämpar Momodou nu för rättvisa för alla. – Jag är skyldig att fortsätta den kampen. För mina barn och barnbarns skull.

Men kampen kostar. Hot och rasism är vardag för Momodou. Ett av de mest uppmärksammade fallen är när den kontroversielle konstnären och provokatören Dan Parks, inspirerad av ”slavauktionen” i Lund, avbildade Momodou som slav.

I oktober kom domen: fem månaders fängelse.

– Domen är en tydlig signal. Man kan inte använda sig av yttrandefriheten för att förtrycka människor med annan hudfärg än en själv. Men bilderna finns kvar på nätet. De får jag leva med i resten av mitt liv. Det är en kränkning som inte tar slut.