Valet till Europaparlamentet går av stapeln den 25 maj. Förtidsröstningen öppnar den 7 maj. I Malmö kan du möta vänsterpartister för att prata om valet och EU-politiken, bland annat i vår valstuga på Gustav Adolfs torg.

Idag har Vänsterpartiet ett mandat i EU-parlamentet. Mikael Gustafsson (som ersatte Eva-Britt Svensson 2011) är ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott och har därför haft möjlighet att göra verklig skillnad i feministiska frågor.

Förstanamnet i årets val är aktivisten Malin Björk som tidigare jobbat inom den feministiska paraplyorganisationen European Women’s Lobby men sedan 2009 jobbar för vänstergruppen i parlamentet som politiskt sakkunnig.

Vänstervindar i Europa

Den europeiska vänstern går kraftigt framåt. Efter valet förväntas vänstergruppen GUE/NGL där Vänsterpartiet ingår nästan fördubblas i storlek och kan bli tredje största grupp. I valet har Vänsterpartiet möjlighet att gå fram och ta två eller tre mandat. Det skulle innebära en ännu större möjlighet att flytta fram positionerna inom välfärd, jämställdhet, arbetsrätt och miljö.

Samma politik i Bryssel som hemma

EU är ett högerprojekt som sätter storföretag framför människor. I själva grundlagen tar EU ställning för privatiseringar och marknadslösningar som vi vet inte fungerar. Arbetare ställs mot arbetare och flyktingar mördas vid gränserna av EU:s gränspolis. Motkraften kommer från vänster och handlar om demokrati, jämlikhet och jämställdhet.

Läs mer om vår EU-politik

Du behövs i kampanjen

Valrörelsen inför EU-valet har börjat. Vår styrka är att vi är många och det finns massvis att göra under veckorna inför valet. Affischera, dela ut flygblad, stå i valstuga, dela ut valsedlar, bjud på kaffe på stan eller bemanna telefoner – det finns något för alla och din insats är ovärderlig oavsett erfarenhet och kunskapsnivå.

Läs mer om hur du kan delta