Den 15 maj högtidlighöll Vänsterpartiet Malmö och Ung Vänster Malmö minnet av den stora Palestinska katastrofen, Al Nakba. En av talarna var vår malmöitiska riksdagsledamot Momodou Malcolm Jallow. Här kan du läsa hans tal:

 ***

Idag är vi här för att uppmärksamma och minnas Alnakba , den stora fördrivningen av palestinier för 74 år sen.

 

Dvs när den rasistiska ockupationsmakten Israel med brutalt våld fördrev palestinska kvinnor, män och barn från sina hem, från sin mark och sitt hemland för att möjliggöra etablerandet av den apartheid och terroriststaten staten Israel.

Den rasistiska ockupationsmakten som än idag fortsätter att fördriva flera miljoner palestinier från sina hem, förtrycka det palestinska folket och förstöra allt som känneteckna den palestinska folkets politiska, ekonomiska och kulturella arv sen 1948.

Vi minns Alnakba idag och med det minns vi hur 750,000 palestinier utvisades från sitt eget land och gjordes till flyktingar. Idag är de mer än 6 miljoner palestinska flyktingar runt om i världen som inte kan återvända till sitt eget land.

De förnekas rätten att återvända!

När de väl är i Sverige vägra vi de uppehållstillstånd och gör de statslösa.

Vi minns Alnakba idag och med det minns vi alla massakrer, grymheter och plundringar mot den palestinska folket.

Vi minns Alnkaba idag och med det minns vi hur den rasistiska israeliska staten rev ner mer än 500 byar, hur de förstörde de största palestinska städerna och omvandlade de judiska städer.

Alnakba då som nu kännetecknas av Israels brutala ockupation av Palestina och hur det palestinska folket i Gaza, Östra Jerusalem eller I israel behandlas som underlägsna.

Enligt en ny omfattande rapport från Amnesty fortsätter den rasistiska och apartheid israeliska staten att beslagta palestiniernas land och egendom.

De genomför utomrättsliga dödande och tvångsförflyttningar.

”Israel förkastar Amnestyrapporten och uppmanade de att inte släppa den. De kallar rapporten falsk, partisk och antisemitisk och Amnesty för en radikal organisation som bara för vidare samma propaganda och lögner som terrororganisationer.  

Även människorättsorganisationen Human Rights Watch kom i april 2021 med en rapport som beskriver att Israels ockupation av Palestina är ett apartheidbrott. De drar slutsatsen att den israeliska regeringen har visat en avsikt att behålla israelers dominans över palestinier över hela Israel och de ockuperade palestinska områdena.

Inte ens Palestinier i Israel, med israeliskt medborgarskap får lever i fred.

Och det är just Israel som kallas för en demokrati av västvärlden

men hur kan man vara en demokrati när man illegalt ockuperar ett suveränt land, fördriver och förtrycka människor så som den rasistiska israeliska staten gör!

Hur kan man vara en demokrati när man systematisk begå brott mot mänskligheten och krigsbrott mot det palestinska folket!

Hur kan man vara en demokrati när man angripa vårdpersonal, journalister, kvinnor och barn!

Hur kan man vara en demokrati när man gör allt för att förstöra den palestinska identiteten, när man sysslar med apartheid och etnisk rensning!

– ingen har missat hur Israels brutala politik av segregation, fördrivning och uteslutning tydligt rör sig om apartheid. Det palestinska folket har under lång tid splittrats, förvisats och blivit utsatta för segregation, rasism, våld och brutalt förtryck.    

Det är med vred som vi, alla som tror på solidaritet, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer tar del utav den brutala och rasistiska angreppen mot det palestinska folket dagligen.

Bara för några dagar sen i onsdags såg vi hur den rasistiska israeliska militären mördade journalisten Shireen Abu Akleh som gjorde allt för att ge de förtryckta palestinska folket en röst. Hon mördades trotts att hon hade en skyddsväst där det stod tydligt ordet PPRESS!

Det palestinska folket föds in i förtyck, lever under förtryck och dör på grund av förtryck och inte ens i döden tillåts palestinier att vila

För en gångs skull har FN’s säkerhetsråd enhälligt fördömd mordet av Shireen Abu Akleh men det räcker inte!

Vi fylls också med en oerhörd beundran för alla de modiga palestinier som trotts faran det faktisk innebär fortsätter kämpa för att försvara sitt land, sin demokrati och sin frihet!

 

Den rasistiska ockupationsmakten israel har systematisk terroriserat och vräkt palestinska familjer i bland annat Sheik Jarra, Jenin och många andra bostadsområden i ockuperade Östra Jerusalem för att ge plats åt judiska bosättare.

FN har fler gånger uppmanat Israel att omedelbart stoppa vräkningar i östra Jerusalem då det strider mot internationell humanitär rätt. En ockupationsmakt får inte beslagta egendom inom territoriet de ockuperar. Men Israel gör som de alltid gör. De vägrade att följa internationell lag.

Hur fan kan det komma sig att den rasistiska terror och ockupationsmakten Israel kommer undan med att systematisk mördar, torterar, fördriver, förföljer, vräka och diskriminerar det palestinska folket under 74 år?

Den senaste tiden har vi sett hur israeliska militär har angripit palestinska muslimer vid al-Aqsamoskén i Jerusalem under den muslimska högtiden ramadan. Hundratals skadades av aggressiv israelisk polis som stormat folksamlingar vid moskén.

Även vid gränsen mot Gazaremsan har palestinier blivit utsatta för våld av israelisk polis vid demonstrationer för att visa stöd till palestinier i Jerusalem. Ambulanspersonal har angripits och barn frihetsberövats och förhörts i militärdomstol utan deras föräldrar närvarande.  

Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter. När det ena parten, Israel är en av världens största krigsmakter vars militärapparat understöds av USA, då har de enligt folkrätten ett större ansvar i egenskap av ockupationsmakt.

Över 4 000 palestinska politiska fångar sitter just nu fängslade av Israel. Rättegångar vid israeliska militärdomstolar uppfyller inte heller internationell standard för rättvis rättegång och därmed är risken för orättfärdiga fängslanden av palestinier oerhört påtaglig.

Det är oacceptabelt att hela världen ser på och låter Israel komma undan med detta under så lång tid. När Ryssland ockuperade en suverän stat Ukraina den 24 februari i år, har hela världen med all rätta reagerat. Samtidigt har Palestina varit ockuperat i 74 år utan att världen har reagerat.  

Om det finns något vi har lärt oss idag är det att alla liv är inte lika mycket värda och vi borde skämmas för hur vi har svikit det palestinska folket.

Det är en skandal att se att regeringar med makt och ansvar att göra något åt saken har vägrat att agera och hålla Israel ansvarigt.

Rättsstatens principer ska upprätthållas i hela världen utan undantag.

Vänsterpartiets utgångspunkt är folkrätten och respekten för de mänskliga rättigheterna. Därför kommer vi att alltid uppmärksammat och fördöma Israels grova och omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna både i och utanför riksdagen.

För oss handlar det enbart om en enda sak …….att stå upp för folkrätten och mänskliga rättigheter.

– Israel måste upphöra med apartheidsystemet och börja behandla palestinier som människor med lika rättigheter och värdighet,