Fler och fler organiserar sig för en rättvis och solidarisk värld. Vi i Vänsterpartiet Malmö uppmuntrar och stödjer alla dessa kamper. Vi själva kämpar till exempel mot katastrofal klimatpolitik och för bättre arbetsvillkor, mot rasism och för bättre skolor för våra barn. Det är så mycket som behöver göras. 

I en tid av högerpolitik, växande fascism och ekonomisk orättvisa, när motståndet är så akut nödvändigt, kan det vara lätt att tänka att studier inte hinns med. Men det är i studierna, mellan småkakor och kamraters nytänkande frågor, som vi har kraft och ork att drömma om en annan värld. 

I väntan på att kaffebryggaren ska koka klart har vi tid att prata om de bästa strategierna eller komma på politiska aktioner som gör våra röster hörda. Och inte minst, studierna är en plats för oss att lära känna varandra, där vi kan vara trygga med att vara oeniga, där vi kan lyssna på varandras erfarenheter, där vi kan tänka och handla tillsammans. 

Utan studieförbunden hade världen varit mycket tråkigare och mer obildad. Högern angriper ofta, och nu här igen, studieförbunden för de vill inte att människor ska utbildas och bildas. Utan folkbildningens organisationer hade inte tusentals studietillfällen, kurser och studiecirklar genomförts, utan studieförbunden hade den breda politiska rörelsen i samhället kanske inte varit möjlig – men det är nog också precis den bildningen, den politiska rörelsen som högern är rädd för och därför angreppen är många från deras håll. 

I tider av fake news och en rasistisk höger som argumenterar med lögner och glidningar på sanningen är folkbildningen viktigare än någonsin förr. Tankar, idéer och strategier mår bäst av att diskuteras med andra, när samtalet baserar sig på fakta och kunskap blir det ännu bättre. När vi samlas och studerar tillsammans har vi möjlighet att lära av varandra, pröva argument och lyssna på andras tankar. Därför behöver vi studieförbunden, därför behöver vi folkbildningen.

Vi behöver studier för att bygga rörelser som agerar motstånd till den arbetarfientliga högerpolitiken vi ser i Sverige och runt om i världen idag. 

Vi behöver studier för att utjämna klasskillnaderna och skapa möjligheter för fler att bli en del av något större. 

Vi behöver studier för att ständigt kämpa för demokratin.