Föreningen Amanah bjöd in till en solidaritetsmanifestation med Malmös muslimer med anledning av den planerade koranbränningen. “Vi samlas i denna solidaritetshandling för att stötta den Muslimska gemenskapen i dessa tider, såväl som att visa vägen framåt för den här staden, genom att stå samman mot varje handling och tecken på islamofobi och rasism, och att arbeta för att alla individer i vårt samhälle kan känna sig trygga och stolta över vem de är.”

Vårt kommunalråd Emma-Lina Johansson fick äran att tala vid manifestationen. Här nedan kan ni läsa hennes tal i sin helhet:

Tack för att jag har fått komma hit i idag. 

Jag är här för att visa min solidaritet med alla er som dagligen utsätts för hat, rasism och islamofobi, och med alla er muslimer som dessa veckor fått utstå extra mycket hat. 

Ni står inte ensamma, vi står bredvid er. 

När rasismen normaliseras möjliggörs nazistiska aktioner. Som bokbål av litteratur högerextrema inte tycker om. Vi har sett det förut och är väldigt glada för att polisen nekat tillstånd för morgondagens planerade aktion.  

Det vi inte får glömma är att en sån aktion bara är potentiellt möjlig i ett samhällsklimat som skapar misstänksamhet mot människor från andra platser med andra kulturer och religioner, som skapar ett vi och ett dom.

Deras handlingar kan inte göras utan ett samhälle som tillåter det, som normaliserar deras hat. 

De senaste åren har det skett en farlig och fruktansvärd utveckling, där både politiker och ledarskribenter dagligen försöker skapa en rasistisk hets, slå in kilar mellan människor. 

Där inre gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och rasprofilering plötsligt är möjliga. Där människor värderas olika beroende på utseende, bakgrund, kultur, eller religion. 

Där det talas om volymmål istället för människor, om en religion som extremistisk och människorna som utövar den som farliga.

Vi har hört det förut, i en annan kontext, med ett annat föremål för utsattheten. 

Samtidigt kan vi också se ett växande motstånd mot alla typer av rasism. Malmöbor ÄR starka antirasistiska krafter. 

För sex år sedan såg vi det i de tiotusentals människor som manifesterade mot nazisters våld i en historisk demonstration under parollen Kämpa Malmö.  

Vi har sett tusentals människor skramla med nycklar mot nazister på stortorget något år efter och så sent som i år en helt ny generation, som säger ifrån mot det rasistiska hat de får utstå, genom #BlackLivesMatter. 

Vi ser det idag, här och nu. 

Vi vet att den stora majoriteten Malmöbor känner avsky och skräck över både samhällsutvecklingen och det som skulle vara fredagens koranbränning. Vi i Vänsterpartiet delar er frustration och ilska, men vi vet också att vi tillsammans kan skapa ett samhälle fritt från rasism och nazism.

Malmö är kärlekens och kampens huvudstad. Vi tar alltid ställning mot alla typer av rasism, vi ska alltid visa motstånd!  Kärleken är alltid större än hatet. Det är tillsammans vi kan göra skillnad.

Jag står här idag i solidaritet med Malmös muslimska befolkning. Tack.