Malmövänstern firar första maj

Första maj står för dörren, men mycket har förändrats sedan förra gången demonstrationståget ringlade genom Malmö för ett år sedan. S/MP-regeringen sitter kvar, men denna gång med en borgerlig politik och två liberala stödpartier.

Kvar finns nu Vänsterpartiet som den enda vänsteroppositionen och det så kallade januariavtalet innebär att oppositionsrollen måste fyllas omedelbart. Inför Malmövänsterns 1 maj lyfter partiföreningen några av de förslag som är ödesfrågor för ett rödgrönt parti. Behovet av en snabb klimatomställning där insikten om att det måste gå snabbt är central. Vidare behovet av att satsa på en utbyggd välfärd istället för att sänka skatterna för de rikaste. Slutligen lyfter vi frågan om att slänga förslaget om en försämrad strejkrätt i papperskorgen.

 

1 maj i Malmö under parollen “Riktig vänster – för klimatet, välfärden, strejkrätten”

BYT SYSTEM  – INTE KLIMAT

Fler naturkatastrofer, torka och värmeböljor. Klimatförändringens konsekvenser hotar både människor, djur och samhällen. Det behövs omfattande samhällsförändringar för att mildra konsekvenserna, och det är bråttom. Det finns en stark folkrörelse för en omställning till ett långsiktigt hållbart samhälle – men motståndarna är mäktiga för att de tjänar pengar på dagens system.

 

VÄLFÄRD ISTÄLLET FÖR SKATTESÄNKNINGAR FÖR DE RIKA

I Löfvens nya regering skräddarsys politiken för de rika, för de stora företagen och för bankerna. Vi vill någonting annat. För oss i Vänsterpartiet går strävan efter jämlikhet som en röd tråd genom allt vi gör. En politik från vänster skulle innebära ett stopp för vinster i välfärden, satsning på bättre arbetsmiljö och fler kollegor för de som arbetar inom förskola, skola, sjukvård och omsorg. Pensionssystemet skulle behöva göras om i grunden. Nu är också tiden för att ta det första rejäla steget mot sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

 

FÖRSVARA STREJKRÄTTEN

Regeringens förslag om att inskränka strejkrätten är en riktigt dålig idé. Vänsterpartiet säger därför högt och tydligt: Rör inte strejkrätten! Släng förslaget om en försämrad strejkrätt i papperskorgen! Vi behöver stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden idag, inte angripa en av grundvalarna för ett fritt och välorganiserat arbetsliv.

 

Malin Björk talar

Huvudtalare är EU-parlamentarikern Malin Björk som också toppar Vänsterpartiets EU-lista. Hon menar att kampen mot de högerextrema krafterna och att klimatet kommer att bli viktiga frågor för henne att driva i EU-parlamentet.

– Vi är den starkaste kraften mot de högerextrema. Det är bara vi som har en politik som kan sätta stopp för deras framfart, för vi har en politik som sammanför kampen för jämlikhet med kampen för demokrati, öppenhet, och feminism. Lika viktigt är det att vänsterns politik för klimaträttvisa får genomslag. Varenda gymnasieungdom vet idag att vi behöver ställa om, men för att det ska bli möjlighet krävs en kraftfullare politik och att de rika och storföretagen bidrar mer till systemomställningen, säger hon.

 

Musik med Al-Ashiqeen

Huvudakten under den avslutande musikfesten i Slottsparken är Al-Ashiqeen. Den palestinska gruppen har spelat tillsammans under flera årtionden och har kallts för “Palestinas Beatles”. Numera är de baserade i Helsingborg och har på 1 maj med sig 12 personer på scen plus en dansgrupp. Räkna alltså med sköna palestinska folkmusikvibes i Slottsparken.

 

Utöver tal och musik bjuder 1 maj också på en massa aktiviteter för alla barn – hoppborg, hinderbana, barnteater och mycket mer. Dessutom dukar flera av våra internationella föreningar upp matstånd.

 

1 maj fakta:

Samling kl 11 på Möllevångstorget

Musikfest i Slottsparken med start kl 13

Huvudtalare: Malin Björk och Meja Cohen Tillberg

Årets 1 maj-insamling går till Fristadsfonden – juridisk hjälp till flyktingar

Musik med Al-Ashiqeen

Arrangörer är Vänsterpartiet och Ung Vänster i samarbete med ABF Malmö

 

Fackliga utskottet mobiliserar på arbetsplatserna inför 1 maj och EU-valet

Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott genomför en kampanj särskild riktad mot större arbetsplatser under 1 maj-kampanjen. Kampanjen fortsätter sedan över EU-valrörelsen som drar igång i början av maj. Totalt 25 flygbladsutdelningar och kaffe & politisk ska genomföras med fokus på arbetsplatser inom hemtjäns och sjukvård. I kampanjen har ett särskilt flygblad tagits fram med fokus på det fackliga perspektivet, text frågan om att bevara strejkrätten och rätten till trygga jobb och kollektivavtal.

Du som vill delta i kampanjen hittar alla kampanjtillfällen på vmalmö.se/zetkin eller genom att maila till malmo@vansterpartiet.se.