Under gårdagen anordnades en demonstration mot polisens och ordningsvakters övervåld av Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa på Möllevångstorget i Malmö och Vänsterpartiet Malmö fanns självklart på plats.

Vänsterpartiet Malmö representerades av Stefan Severin och här är hans tal (det talade ordet gäller):

 

Hej!

Jag heter Stefan och kommer från Vänsterpartiet! Jag vill bara säga att det är sjukt att istället för att anställa fler socionomer, fritidsledare och fältarbetare så anställs det fler ordningsvakter som patrullerar våra gator.

Jag är själv utbildad väktare och kampsportare som jobbat tio år som fritidsledare och aldrig behövt bruka våld i mitt arbete.

Jag har två barn och en sak Jag kommer lära dom är att det aldrig är ok att slå någon, förutom i självförsvar. Jag lär dom att om dom någonsin behöver försvara sig ska dom inte använda mer våld än vad nöden kräver.

Men i Sverige idag lärs det ut att du bara behöver två veckors utbildning för att bli en del av statens våldsmonopol. För att sedan kunna spöa vem som helst som du upplever bryter mot lagar och vedertagna normer.

Vem drabbas då främst av detta våld? Det ser vi på tv, det hör vi om från våra vänner och bekanta, det vi ser i våra sociala medier.

Idag är jag här för min kompis för att prata om nånting som hänt han gång på gång som en sång på repeat

Men vän blev leggad, blev säckad, blev stop n friskt men till skillnad från mig var han inte politisk aktivist Han var bara påväg hem från jobbet.

Ordningsvakter, väktare och poliser behöver granskas av från polisen fristående organisationer. Idag finns bara vi som kan lägga ihop våra historier för att få fram en sammantagen bild om hur Afrosvenskar drabbas extra hårt i samhället . Hur mina vänner ras-profileras i butiker, på flygplatser, i krogköer, I trafiken. I hela samhället bemöts och döms Afrosvenskar i förtid på grund av föreställningar kring färgen på deras hud.

Detta är nånting som vi ska förändra! Detta är bara möjligt så länge som vi, majoriteten, tillåter det!

Tack för att ni kom hit idag och står upp för era värderingar, ni behövs för att sätta igång denna rörelse. Fortsätt bemöta rasism överallt, i vilken skepnad eller form den än uppstår i din vardag.

Ni som orkar organisera er, gå med i en organisation och jobba långsiktigt. Om ni behöver parlamentariskt stöd så har Vänsterpartiet har alltid dörren på glänt, om ni behöver nåt, bara be oss, så kommer vi och hjälper till med allt vi kan.

Tack.