På en och samma dag lyckas Moderaterna slå mot de av oss som är fattiga två gånger om. Samtidigt som de själva sitter på saftiga kommunalrådsarvoden som betalas av det offentliga (våra skattepengar) vill Moderaterna att Malmöbor som lever på försörjningsstöd inte ska få möjlighet att hyra en bostad via vårt kommunala allmännyttiga bostadsbolag MKB. Arbetslinjen ska gälla till 100%. Samtidigt vill de också lägga ner Arbetsförmedlingen till förmån för privata aktörer som kan göra profit på arbetssökanden.

De vill föra ett krig mot dem av oss som är fattiga. Det är vanlig borgerlig taktik: Försämra offentlig verksamhet, gnäll på att den inte funkar och presentera sen privatiseringsåtgärder för att sälja ut vårt gemensamma till deras polare i näringslivet.

Moderaterna vill alltid angripa bidragssystemet, men aldrig de bidrag som deras vänner får på bekostnad av vanliga arbetare.

Alltså inte räntebidragen, RUT-bidragen, ROT-bidragen eller de bidrag av samhället som miljonärer, miljardärer och en och annan moderat riksdagsledamot får när de smiter från skatten. Inte heller bidragen till Sveriges företagare via alla de olika lönesubventioner staten nuförtiden erbjuder arbetsgivare, eller alla de miljontals kronor som går direkt till skatteparadisen och ner i “välfärdsföretagens” fickor genom privatiseringarna av vår skola, arbetsförmedling, sjukhus, vårdcentraler, hemtjänst – vår välfärd.

Visste ni att det 2015 gjordes ROT-avdrag utomlands för 51 miljoner kronor?

Alltså en 155 procentig ökning och det har ökat sedan dess. Den största delen av utbetalningarna går till svenskars semesterbostäder i Spanien, Frankrike och våra grannländer. Svenskar kan även få skattereduktion för RUT-arbete i bostäder utomlands förutsatt att man har sitt hushåll där.

Vilka tror ni har bostäder (sommarhus) i Spanien eller Frankrike?

De argumenterar ofta att alla dessa bidrag skapar sysselsättning för många i Sverige, men det är sannolikt att det i de allra flesta fall inte är svenska företag som utför ROT-arbeten utomlands. Det är så man rånar skattebetalarnas pengar och det anses vara helt rimligt. Men Gud förbjude att den av oss som inte kan försörja oss utan hjälp ska få bo i allmännyttans lägenhet.

De vill inte förbättra vår gemensamma välfärd, inte stärka individer eller förbättra livssituationen för många av oss som lever i vad de kallar utanförskap – vi i orenoverade hyreslägenheter, utan arbete, vi som kanske blivit sjuka eller av andra anledningar inte längre klarar av att ta ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Vi kan alla bli sjuka och fattiga. Skäms på er Moderater för det krig ni för mot dem av oss som är fattiga!

Vi säger ta från de rika istället!

Moderaterna visar tydligt att det vi får med dem är splittring och ojämlikhet.

Vänstern har visat att ett annat samhälle är möjligt – ett samhälle där vi ser oss själva i andra. Det stavas solidaritet och jämlikhet.  

Politiken har en förmåga att förändra, vi vill se den förändringen!

Organisera dig mot högerpolitik, valet 2018 blir valet då vi, de många som förlorar på högerns krig mot fattiga, går samman och visar att en annan väg är möjlig.

 

Emma-Lina Johansson, Valledare samt kandiderar på andra plats till kommunfullmäktige

Källor:

https://www.sydsvenskan.se/2018-04-05/m-i-malmo-vill-hindra-socialbidragstagare-fran-att-fa

https://www.dn.se/debatt/alliansen-kommer-att-lagga-ner-arbetsformedlingen/