Den 8 oktober deltog Vänsterpartiet Malmös ordförande och riksdagsledamot Daniel Sestrajcic vid en fredlig manifestation i samband med en avhysning av protesterande palestinier vid Migrationsverket på Jägersro. Under två månader har palestinier protesterat på plats mot den inhumana och människorättsvidriga situation de försatts i när de nekats asyl i Sverige trots att de inte kan utvisas. Efter att stadens styrande politiker från Socialdemokraterna och Miljöpartiet vägrat agera i frågan fick polisen order om att avhysa tältprotesten.

Genom en icke-våldsblokad ville Daniel och de andra demonstranterna protestera mot det politiska beslutet att bryta upp palestiniernas fredliga och framgångsrika protestaktion.

Under måndagen den 11 oktober  började Skånepolisen sprida uppgiften att Daniel under protesten skulle ha försökt sparka en polis i huvudet. Detta är en absurd anklagelse som Vänsterpartiet Malmö ser väldigt allvarligt på. Daniel fick själv höra nyheten genom media och har fortfarande inte blivit kontaktad av polisen eller delgivits misstanke för något brott.

Att på detta sätt genom media anklaga en medborgare för brott är ett ytterst problematiskt tillvägagångssätt från polisens sida. Det sänder signaler till oss malmöbor att vi ska akta oss för att protestera, demonstrera eller manifestera mot orättvisor. Vänsterpartiet Malmö är oerhört bekymrade över hanteringen av det här ärendet och ifrågasätter polisens agerande.

Polisen i Malmö har en lång och dyster historia av övergrepp och respektlöshet mot rättssäkerheten. Med olagliga register över romer, rasistiska uttalanden i Rosengård, rasprofilering vid cykelkontroller, övervåldet i Limhamn under valrörelsen 2014 och en lång rad andra övertramp som gör det svårt för malmöborna att känna förtroende för polisen.

Daniel å andra sidan är en konsekvent fredlig aktivist och vi är stolta över att ha en riksdagsledamot som deltar i sådana här protester. Vänsterpartiet är ett parti som ställer sig bakom civil olydnad – en metod som spelat en avgörande roll i Sveriges och världens historiska utveckling i en mer demokratisk riktning. Daniel tillbakavisar alla anklagelser om att ha använt våld och har Vänsterpartiet Malmös styrelses fulla stöd.

Vänsterpartiet Malmö kommer att följa utvecklingen mycket noggrant och granska ärendet och dess hantering. Rättsäkerheten ska gälla för alla medborgare och rätten att demonstrera och protestera mot orättvisor kommer Vänsterpartiet Malmö alltid försvara.

Vänsterpartiet Malmö, 2015-10-13

 

Kontaktperson:

Roxana Ortiz, pressekreterare – 076-876 77 08, roxana.ortiz@malmo.se