Det hörs i Malmö när Vänsterpartiet är på marsch – 5 600 personer deltog i årets rekordstora förstamajdemonstration. Huvudparollen var ”Rätt till arbete – tid att leva”. 

En av flera talare på samlingen vid Möllevångstorget var Benny, som bor i lägret på Industrigatan i Norra Sorgenfri:

– Vi är lika mycket människor som andra. Vi har kommit hit för att det inte är så bra i Rumänien. Vi har barn och familj hemma, och försöker få ihop pengar för att överleva. Vi kräver hjälp från Malmö stad med städning och toaletter, det är det minsta vi behöver för att kunna leva som normala människor. Jag hoppas att politikerna ska inse att vi är människor som de.

Benny (t.v.), EU-migrant från Rumänien

Benny (t.v.), EU-migrant från Rumänien

Vänsterpartiet är i opposition mot den styrande majoriteten i Malmö i den här frågan:

– Vi vill inte köra ut människor. Det är inte ett brott att vara fattig! sa Daniel Sestrajcic, ordförande för Vänsterpartiet Malmö.

Jeanette Stojic, Vänsterpartiets representant i kommunstyrelsen, pratade om de försämrade villkoren och den ökade otryggheten på arbetsmarknaden.

– Kapitalet kan slita och slänga med människor som de önskar. Aktieägare och bolagsägare håvar in pengar, besvärliga arbetare ratas för det finns alltid någon ny timmis att plocka in.

Jeanette Stojic

Jeanette Stojic

Vänsterpartiet vill ha rätt till heltid, ett slut på bemanningsföretag och delade turer. Jeanette Stojic hade ett tydligt budskap till Stefan Löfven:

– Sluta svamla och gör något. Avskaffa allmän visstidsanställning nu!

På torget uppträdde också den egyptiska protestsångaren Ramy Essam, som är Malmös första fristadsmusiker.

Ramy Essam

Ramy Essam

Det rekordstora demonstrationståget rörde sig sedan från Möllan genom stan mot Slottsparken, med slagorden ekandes mellan butikerna på Södra Förstadsgatan. I parken bjöds det på sol, fler tal, musikakter, matförsäljning, hoppborg och barnteater.

Först ut som talare var Ulla Andersson, feminist, förskollärare och vice ordförande för Vänsterpartiet, och hon levererade en nyhet:

– Idag får bankerna ett glatt besked om att de ska bidra mer till vår välfärd. Sverige ska få bankskatt – det ni!

De fyra storbankerna gör miljardvinster (30 miljarder bara det senaste kvartalet), är momsbefriade och delar friskt ut bonusar. Men nu har Vänsterpartiet alltså kommit överens med regeringen om att föreslå en bankskatt.

– Vi visar att Vänsterpartiet sätter dagordningen, vi prickar av reform efter reform. Vi gör skillnad!

Ulla Andersson

Ulla Andersson

 

Läs mer: