Alexia Leske arbetar som nattreceptionist i Malmö och är aktiv inom Hotell- och restaurangfacket (HRF). Hon har varit med att starta upp Hotell- och restaurangvänstern Syd för vänsterpartister som är aktiva inom HRF.

Varför har Hotell- och restaurangvänstern startat?

– Vi vill att det ska finnas en plats för Vänsterpartiet. Vi hoppas på mycket aktivism och att det blir ett forum för oss. Vi har också chansen att driva igenom de frågor som vi anser är viktiga. Vi ska försöka vara med på Feministisk festival, vi ska ha kampanj på Möllan, där få restauranger tecknar kollektivavtal, och informera om vilka restauranger som är schyssta. Det finns en app som heter Schyssta villkor, där man ser vilka restauranger som har kollektivavtal. En viktig del är att sätta press på restauranger, att man väljer de med kollektivavtal. Det finns ingen anledning att inte ha kollektivavtal.

Alexia Leske har alltid arbetat inom hotell- och restaurangbranschen och är utbildad inom hospitality management. Hon är nybliven medlem i Vänsterpartiet, men har länge varit engagerad i facket.

På kongressen i november beslutades det att HRF numera är feministiskt. Varför är det viktigt?

– Det finns en sexistisk kultur. Kockarna klappar en på rumpan, gäster som fäller kommentar. Det anses som en del av jobbet. Det anmäls sällan som sexuella trakasserier. “Bit ihop, vänj dig” låter det. Stundtals är en obehaglig arbetsmiljö.

– Hela förbundet ska jobba med en feministisk grundsyn, verksamheten ska genomsyras av den och vi ska se till att den genomförs.

Hur ser anställningsvillkoren ut inom hotell- och restaurangbranschen ut?

– Den är fylld av otrygga anställningar. Det är svårt med fasta anställningar. Arbetsgivaren kan stapla visstid och timmar i många år utan att behöva ge dig något mer.

Fakta: Schysstavillkor.se

Schysta villkor är Hotell- och restaurangfackets sätt att hjälpa dig att hitta bland annat restauranger, hotell och nöjesanläggningar som har tecknat kollektivavtal för sina anställda. Genom att välja företag med kollektivavtal stödjer du arbetet för att de anställda ska ha bättre villkor. Schyssta villkor finns också som app för Iphone och Android.