Huvudtalare på 8 marsdemonstrationen i Malmö är Rossana Dinamarca.

Rossana Dinamarca är Vänsterpartiets talesperson i feministiska frågor och har den senaste tiden blivit uppmärksammad för sitt stenhårda motstånd mot normaliseringen av SD. Jag får tag på henne på telefon när hon står utanför riksdagskammaren och väntar på att gå in i en interpellationsdebatt om det statliga stöd som SDU nyligen beviljats.

– Antirasism är att mota rasismen var den än visar sig, förklarar hon. Riksdagen är en av de arenor där Rossana tagit striden. När Björn Söder (SD) valdes som talman protesterade hon genom att bära en t-shirt med budskapet “SD = Rasister”. Första gången hon stod i talarstolen med Björn Söder som talman vägrade hon tilltala honom och blev något av en samtida antirasistisk ikon med kommentaren “Du är inte min talman”.

Hur långt i förväg hade du förberett den kommentaren?

– Redan när Björn Söder fick talmansposten kände jag att jag aldrig skulle kunna kalla honom ’Herr Talman’. När det blev dags för mig att gå upp den dagen bestämde jag mig för att vägra. Efteråt skakade jag och fick hålla mig hårt i talarstolen för att inte tappa bort mig.

Protesten har uppskattats av många och tillsammans med Rossanas ansikte pryder hennes ord idag kläder och graffitiväggar.

– Klart jag märkt att någonting hänt. Jag blir igenkänd på ett annat sätt. Folk knyter näven i luften och ropar “inte min talman”.

Rossana skrattar på frågan om hon är politiker, aktivist eller kändis.

– Jag har varit politiskt aktiv sedan jag var nio år. Det var aldrig min plan att ha det som yrke och jag har fortsatt vara aktiv i sociala rörelser såsom Fatta-rörelsen. Jag är i första hand aktivist och politiker.

Rossana blev politiskt aktiv i unga år och blev feminist genom de insikter hon fick under sin tid i Ung Vänster. Som feministisk talesperson är det ofta hon som möter feminister från andra partier i debatter. Men att kalla sig feminist räcker inte, menar hon.

– Den här regeringen har gått ut med ambitionen att vara feministisk. Men deras budget saknade till en början helt förslag som skulle utjämna klyftorna mellan män och kvinnor. Allt som till slut kom med berodde på att vi krävt det.

Vad är det då som utmärker Vänsterpartiets feministiska politik?

– Klassperspektivet, som andra partier antingen saknar helt, eller behandlar som en diskrimineringsgrund ungefär som funktionshinder, snarare än den samhällsstruktur det är.

Innan Rossana måste lägga på frågar jag hur hon hanterar all kritik hon får för sina hårdföra metoder.

– Jag är så här som person. Det är viktigt för mig att behålla känslorna i politiken. Jag har sett så många med genuint engagemang bli helt avtrubbade. Jag kan bli extremt frustrerad när jag får blajiga politikersvar, ungefär som jag fått på den här interpellationen.

Säger Rossana Dinamarca, och går in och läxar upp en demokratiminister som vägrar kalla SDU för rasister.

Ur Vänstern i Malmö nr 1/2015. Text Richard Olsson, foto Anton Z Risan

Läs mer: