Den 19 februari arrangerade Vänsterpartiet Malmö ett seminarium med anledning av de islamofoba attackerna mot moskéer runt om i Sverige den senaste tiden. Seminariet, som arrangerades tillsammans med ABF Malmö och Ibn Rushd Studieförbund, drog fullt hus på Inkonst när cirka 150 personer kom för att lyssna och diskutera. I panelen deltog Sarah Delshad, frilansskribent och debattör inriktat på muslimsk identitet och feminism, Mattias Gardell, religionshistoriker, Uppsala universitet, Hanna Thomé (V), antidiskrimineringskommunalråd, Othman Tawalbeh, muslimsk teolog verksam i Ibn Rushd Södraoch Salahuddin Barakat, imam och teolog på Islamakademin. Modererade gjorde Momodou Jallow, antirasistisk aktivist och en av Vänsterpartiet Malmös representanter i kommunstyrelsen.

Samtalet spände över många områden: om de många hatbrott som drabbar muslimer, både i form av attacker på gator och torg, såväl som mot moskéer och andra bönelokaler. Vidare diskuterades medias roll som upprätthållare och islamofobiska stereotyper och Europas historia av brott mot muslimer som man aldrig har gjort upp med.