Under måndagskvällen hade Pegida Sverige utlyst en demonstration. Pegida är en tysk, antimuslimsk organisation som har ordnat en rad hatmarscher i olika städer och som man nu försöker exportera. Den tyska organisationen har efter bara några månader splittrats och fallit isär efter att dess ledare Lutz Backmann på facebook poserat utklädd till Hitler. Den svenska sektionen har skapats på initiativ av Henrik Rönnqvist, gallerist som är aktiv i det antimuslimska kretsarna i Malmö och som under sommaren 20145 blev dömd för hatbrott mot en av Vänsterpartiets medlemmar då han på sitt galleri ställde ut den nazianstrukna provokatören Dan Park.

_MG_9325-1

Det som skulle ha blivit Pegidas lansering i Sverige slutade i ett praktfiasko. Siffrorna varierar men uppskattningsvis mellan 8 och 50 av Pegidas anhängare dök upp på Stortorget i Malmö medan motdemonstranterna samlade över 3000 personer.

De tal som Pegida höll överröstades av slagord och burop. De som hade samlats på Stortorget var en brokig skara människor av gamla såväl som unga som förenades i motståndet mot Pegida. Från Vänsterpartiet fanns bland annat Pål Brunnström och Hanna Gedin från partistyrelsen på plats tillsammas med Jallow Momodou som är ersättare i kommunstyrelsen.

_MG_9321-1

Pål Brunnström och Hanna Gedin

Jallow Momodou

Jallow Momodou

 

Läs mer: