Sara Svensson är gruppledare för Vänsterpartiet i Region Skåne. Här är hennes tal från manifestationen.

OBS! Det talade ordet gäller!

 

När jag blir sjuk ska jag kunna lita på en god vård. Jag ska inte behöva slå mig fram, leta mig fram och själv värdera olika vårdinrättningars kvalitet eller utbud. Sjukvården är inte en marknad och fungerar inte som en marknad. När jag blir sjuk ska jag vara trygg i vetskapen att min vårdcentral kan lotsa mig rätt. Att personalen har tid att prioritera min åkomma och ge mig rätt vård, efter behov.

Så är det inte idag. Vi har fått en framtvingad marknad där vi ska vara kunder med livet som insats. Vi har fått vårdval där vi förväntas välja och vraka. Friheten sägs vara oändlig. Och jag får magknip. Friheten är de stora företagens. Det är de som kan etablera sig i västra delarna av vårt Malmö och tjäna pengar på att erbjuda vård till resursstarka grupper medan vi andra är hänvisade till det som blir kvar.

Vänsterpartiet vill en sjukvård där behoven är i centrum. Klassamhället har inget i vården att göra. Liberal efterfrågan där de som skriker högst får hjälp först vill jag skicka ut med badvattnet och istället – sjukvård åt alla efter behov.

En demokratisk vård där personalens kunskap tas tillvara och politikens styrning siktar mot just det – att människors behov kommer i centrum.

Vänsterpartiet vill ta tillbaka vårdvalen på sjukhusen. Vi vill demokrati.

 

När jag känner en knöl i bröstet ska jag veta att jag har tillgång till undersökningar – oavsett storleken på min plånbok. När jag bli kallad till cellprovsundersökning ska inte ekonomi för avgöra. Så är det idag. Kvinnors hälsa hanteras styvmoderligt. Kvinnoklinikerna har skurits ner, endometriosteamet har försvunnit. Och än en gång bekräftas att kvinnors hälsa är lite mindre värd. Vi förväntas klara lite mer smärta. Det får liksom ingå i konceptet med en livmoder.

Detta är inte acceptabelt. Därför vill vi ta bort alla avgifter. Att upptäcka cancer och cellförändringar i tid är inte förbehållet de välbeställda i vårt samhälle.

Idag ger jag skånsk sjukvård underkänt när det gäller tillgången till en jämlik och jämställd hälsa.

 

Vi lever i ett hårt och kallt samhälle. När riksdagsbudgeten som Vänsterpartiet förhandlat med S och MP föll i veckan, föll också en tår längs min kind. Inte för att den budgeten var så strålande socialistiskt bra, men den budgeten var faktiskt den första på länge som innehöll satsningar för oss. Alla vi som inte har tjänat storkovan på jobbskatteavdragen och som inte håvar in barnens poolleksaker med hjälp av en RUT-tjänst.

En tår föll längs min kind för att jag tänkte på alla barn som nu inte får sina mediciner avgiftsfritt. En tår föll när jag tänkte på alla äldre här i Malmö och i Sverige som inte får en bättre hemtjänst där personalen har fler kollegor och som hinner stanna på en kaffe och ett samtal. Jag tänker på mina vänner som är gravida. Som nu inte får den så välbehövliga satsningen på förlossningsvården som födande och barnmorskor och undersköterskor så väl behöver. Den satsning som skulle göra det möjligt att faktiskt få ha en barnmorska per förlossning istället för som nu när det är som värst – då man blir hjälpt av stressad personal som kämpar sitt yttersta, men helt enkelt har för lite kollegor.

En tår föll.

 

Men sen knöt jag näven.

Vi lever i ett hårt och kallt samhälle. Vi har en allians som är beredda att fälla solidariska budgetförslag med hjälp av rasister i vår riksdag, och en allians i Skåne som verkar beredd till samma.

Och mot detta ställer jag kamp för ett mer rättvist samhälle. Ett socialistiskt samhälle. Mot detta ställer jag oss, som sätter en tydlig vänsterpolitik i främsta rummet. För det är en politik från vänster som kan göra skillnad.

Det är när vi solidariskt via skattesedeln finansierar sjukvården som vi tar steg mot ett samhälle där könsorättvisor och klasskillnader minskar. Det är när vi solidariskt tillsammans kämpar som vi kan nå en jämlik och jämställd vård.

 

Och det är därför Vänsterpartiet vill höja skatten i regionen, precis som merparten av folk i det här landet. 60 öre mer i skatt skulle ge oss en primärvård där alla skulle kunna gå gratis till sin sjuksköterska. 60 öre mer i skatt skulle ge oss många fler vårdplatser och mer personal. 60 öre är ett stort första steg för att ge oss en vård att lita på. Tillgängliga för många fler och med en arbetsmiljö där personalen inte behöver stupa i säng när de kommer hem på randen till utmattningssyndrom.

De styrande i S och MP har valt sida. De väljer att förvalta och ha makten, men driva en mittenpolitik. Ett status quo. Det är deras val. De gick till val på att anställa 2000 nya personer i vården och skapa 300 vårdplatser. Det har vi inte sett röken av. De har valt styret.

Vänsterpartiet står alltid upp för en politik som utmanar högern och lägger skarpa förslag för att lösa den kris som sprider sig i den skånska sjukvården. En kris som bland annat inneburit att Skåne är den region som skurit ner flest vårdplatser på kortast tid i Sverige.

Målet för Vänsterpartiet är en jämlik och jämställd sjukvård och vi tänker inte ge oss. Vi som står här idag sänder en tydlig signal till de styrande i S och MP. Det krävs mer än så här. Vi kräver en politik som omfördelar resurser och makt från de som har till alla oss andra. Vi kräver en politik som ger personalen den arbetsro och arbetsmiljö som de förtjänar. Vi kräver en politik som ger oss en sjukvård att lita på.

Tack!

Sara Svensson, 6 december 2014

Läs mer: