Vi återpublicerar detta inlägg från augusti 2014 med anledning av den film som framkommit där en polisman under händelserna i Limhamn säger  att man bör “rida ner de svartklädda”. I samband med händelsen i augusti uttalade sig Momodou Jallow från Vänsterpartiet Malmös styrelse. Det han sade då är lika sant och relevant idag med tanke på vad som framkommit.
 

Idag samlades över 2000 människor för att protestera mot det nazistiska Svenskarnas Parti på Limhamns torg. Det var medlemmar ur Svenskarnas Parti som den 8 mars var inblandade i knivattackerna mot antirasister och feminister här i Malmö. Knivattackerna var nära att ta två personers liv. Demonstrationen idag var lyckad så till vida att en handfull nazister mötte tusentals människor, gamla som unga, som visade att de inte var välkomna.

Däremot kännetecknas polisens agerande på plats idag av oproportionerligt övervåld gentemot de personer som protesterat mot nazisterna. Övervåldet har lett till flera allvarligt och lindrigt skadade som protesterat mot nazisterna.

– Polisens agerande vid dagens demonstration är oacceptabelt och skandalöst, säger Jallow Momodou som tillsammans med många andra medlemmar i Vänsterpartiet, Ung Vänster och Vänsterns Studentförbund idag deltog i demonstrationen.

– Att rida 1000-kilos polishästar rakt igenom folkmassorna i full fart utan någon som helst hänsyn till människors säkerhet är skandalöst och ett brutalt polisvåld som idag har resulterat i flera skadade, fortsätter Jallow Momodou.

När nazisterna hotar demokratin och enskilda medborgares säkerhet är vi alla ansvariga för att stå upp och försvara oss och sätta stopp för den utvecklingen. Det ansvaret tog de tusentals malmöbor som idag slöt upp i demonstrationen. Polisens ansvar är att skapa en lugn och trygg stämning och inte motsatsen. Samstämmiga uppgifter från många håll berättar att polisen idag bär ansvaret för den brutala utvecklingen som skedde på Limhamns Torg.

– Tanken verkar idag inte ha varit att skydda varken demonstranter, hästar eller för den delen polisen. Istället för en lugnt stämningen så jagar man upp den genom att med batonger och pepparspray attackera demonstranter och med hästar chockrida genom folksamlingar. Att köra över en demonstrant med bil kan inte på något sätt kallas ansvarsfullt polisarbete, säger Jallow Momodou.

Det krävs en fullständig och oberoende utredning över polisens agerande.

– Vänsterpartiet kräver att en opartisk granskning omedelbart tillsätts för att gå till botten med polisens agerande under dagens demonstration, så att de ansvariga kan lagföras. I väntan på att en sådan granskning är genomförd bör ansvariga för denna kommendering tas ur tjänst, avslutar Jallow Momodou.

Vår kamp och vårt arbete mot nazism och fascism kommer att fortsätta – det kan varken polisen eller någon annan stoppa. I Malmö kommer vi och tiotusentals andra människor fortsätta med att inte ge en millimeter av vår stad åt den nazistiska rörelsen.

För mer information kontakta: Jallow Momodou, jallow_66@hotmail.com, ledamot i Vänsterpartiet Malmös styrelse och fullmäktigekandidat Daniel Sestrajcic, 0768-51 91 10, ordförande Vänsterpartiet Malmö och riksdagskandidat

Artikelbilden är tagen från en video där man tydligt kan se hur polisen ohämmat rider genom en folkmassa. Videon är filmad av fotografen och doktoranden Victor Pressfeldt.