Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt besökte under onsdagen de strejkande SEKO-arbetarna på Malmö C. Strejken har mött ett massivt stöd bland allmänheten och Jonas Sjöstedt uttryckte sitt och Vänsterpartiets stöd när han mötte strejkvakterna.

Foto: Olof Holmgren Datum: 2014-06-11

– Det är en viktigt strid och inte bara för de strejkande på Veolia. För om arbetsgivaren ser att de kan köra över en grupp arbetare genom att införa otrygga anställningar, så kommer fler ta efter. Därför är strejken viktig för hela arbetsmarknaden. Sade Jonas Sjöstedt.

Vid besöket deltog ett 50-tal strejkvakter. Besöket genomförde dagen efter att SEKO varslat om att ta ut sina medlemmar i Stockholms läns pendelstågstrafik samt Krösatågen i södra Sverige. Veolia och arbetsgivarorganisationen Almega försöker att säga upp hundratals arbetare för att sedan återanställa dem på deltids- och timanställningar. SEKO:s avtalssekreterare Valle Karlsson sade i samband med att strejken drog igång:

– Vi ser ingen annan utväg än att varsla om konflikt för att, förhoppningsvis, få igång konstruktiva samtal igen. Bollen ligger hos vår motpart, som utåt sett talar varmt om den svenska modellen. Vi måste nu förhindra att spårtrafikbranschen utvecklas till en tim- och deltidsbransch.

Lyssna:

 

Bilder: