I fredags avslöjades att Malmös största kommunala bostadsbolag MKB samlat in och registerat personliga och kränkande uppgifter om hyresgäster, bostadssökande och andra Malmöbor.

– Jag ser allvarligt på att MKB, som är Malmös största hyresvärd, registrerar och sorterar människor efter hudfärg, etniska ursprung, psykiska hälsa, hygien och om de misshandlats, säger Sten Lundström, ledamot i bostadsutskottet (v). Detta bör få konsekvenser för ledningen i MKB.  

– För vänsterpartiet är detta fullständigt främmande och dessutom förbjudet enligt personuppgiftslagen, menar Mats Einarsson, ledamot i konstitutionsutskottet (v). Lagen fastslår att ras, etniskt ursprung eller hälsa är helt förbjudna noteringar. Registreringen är ännu ett tydligt exempel på att vi lever i ett samhälle som är segregerat och utgår från den vita heterosexuella mannen.   –

 Allmännyttans roll är att motverka segregation och skiktningar i boendet och istället verka för integration, valfrihet och rörlighet på bostadsmarknaden, säger Sten Lundström. MKBs registrering bidrar till att befästa skillnader i boendet och det är beklämmande. Detta visar varför vänsterpartiets krav på obligatorisk bostadsförmedling och en bostadsanvisningslag behöver genomföras.  

För ytterligare kommentarer, kontakta:

Sten Lundström, riksdagsledamot, 0703-43 96 84

Mats Einarsson, riksdagsledamot, 0703-43 96 31

Matti Kataja, pressekreterare, 0709-28 30 10